reuna_ala

Luontomatkailun ystävälle keskisuomalaista luontoa

Kartanon oman luontopolun lisäksi läheisyydestä löytyy useita luontokohteita, joihin voi lähteä retkeilemään.

Kartanon luontopolku – Hautavuori ja Hautajärvi

Hautajärvi ja sen takana kohoava Hautavuori ovat hieno lähikohde luonnosta kiinnostuneille. Paikka on saanut nimensä vuoren etelän puoleisessa päädyssä sijaitsevasta jääkauden aikaisesta akonhaudasta, mikä tarkoittaa jäätiköiden sulamisvesien muodostamaa suppaa, laajaa, pyöreä, painaumaa maastossa. Muinaissuomalaiset uskoivat, että akonhauta on sateenkaaren alkupää.

Hautajärvellä viihtyvät keväisin joutsenet ja tietenkin tavanomaiset; vesilinnut lokit ja sorsat. Vuodesta toiseen sama Joutsenpariskunta palaa järvelle keväällä soitimelle ja syksyllä saamme aina ihailla perheen uusia tulokkaita. Järvi on metsästykseltä rauhoitettu.

Hautajärvellä asustaa lisäksi Kanadan-majava yhdyskunta, jonka hylätty pesä ja patoamistyömaa löytyy järven pohjoispäästä luontopolun varrelta. Asutettu pesä sijaitsee myös luontopolun varrella ja se on merkitty.

Hautavuoren päältä avautuu mainiot näkymät kauemmaskin. Hautavuoren toinen puoli on jyrkkää kalliota ja toisella puolella on mahtava siirtokivilohkareikko, jota rinnalla tuntee itsensä pieneksi. Lohkareikko kätkee muutamia luolia ja metsä vuorella on luonnontilassa.

Lapinjärven lintutorni

Lapinjärvi on Keski-Suomen parhaimpia lintujärviä, jolla pesii mm. puna- ja tukkasotkia, mustakurkku-uikku, lapasorsa, heinätavi jne. Järvi on tärkeä muutonaikainen levähdyspaikka ja siellä lepäilee runsaasti monenlaisia vesilintuja ja kahlaajia. Keväisin järvellä voi nähdä mm. jänkäkurppia ja kesällä usein ruskohaukkoja. Myös luhtahuitteja voi kuunnella kesäisin. Lapinjärvelle on matkaa Taulun Kartanolta 5 km.

Siikajärven luontopolku

Siikajärven luontopolku tarjoaa kuntoilu- ja virkistysmahdollisuuden eri vuodenaikoina, sillä talvisin uralla on hoidettu hiihtolatu. Reitin varrella on sekä aarnimetsää, että tehokkaan metsänhoidon tuloksia ja kaksi laavua taukoja varten. Polun pituus kääntöpaikalle on 6,3 km eli kokonaisuuspituus on 12,6 km.

Polku alkaa Toukolan kyläseuran talolta, jonne on matkaa Taulun Kartanolta 5 km.

Haapasuo-Syysniemen luonnonsuojelualue

Haapasuo – Syysniemen luonnonsuojelualue (pinta-ala 24 km²) Leivonmäellä on Keski-Suomen arvokkaimpia maisema- ja luontokokonaisuuksia. Alueelta löytyy laajoja luonnontilaisia soita, monipuolista järvi- ja jokiluontoa sekä komeita harjuja ja metsiä.

Laaja ja ekologisesti merkittävä kokonaisuus koostuu useasta eri osa-alueesta: pohjoisessa Syysniemen yhtenäisestä metsäalueesta ja etelässä Haapasuon keidassuoalueesta sekä useiden kilometrien mittaisesta harjujaksosta. Kansainvälisestikin merkittävä Haapasuo on tärkeä linnuston ja suokasvillisuuden suojelualue.

Haapasuo- Syysniemen asukkeja ovat monet metsien ja soiden lajit. Avosuot ovat kurjen ja kapustarinnan valtakuntaa. Valoisissa harjumänniköissä hyrrää kehrääjä. Vanhojen metsien kolopuissa viihtyy liito-orava ja monet pöllöt. Pienillä lammilla pesii arka kaakkuri ja jokivarsia partioi saukko.

Metsänkehto

Pysähtyminen, hiljentyminen, tietoinen läsnäolo. Metsän hyvinvointia lisäävästä ja stressiä vähentävästä vaikutuksesesta on olemassa jo paljon tutkittuakin tietoa. Koe suomalaisen metsän voimaannuttava ja rauhoittava vaikutus keinumalla metsän kehdossa.

Metsänkehto on hiljentymismatka, joka alkaa yhteisellä tuokiolla, jolla valmistaudutaan tulevaan kokemukseen. Keskustellen luomme turvallisen ilmapiirin ja käymme läpi Metsänkehdon kulun. Pysähdymme yhteiseen tietoisen läsnäolon harjoituksella, jolla siirrämme arjen asiat taakse ja valmistaudumme metsässä hiljentymiseen.

Tämän siirrymme yhdessä hiljaisuuden metsään oppaan johdolla.
Osallistujat asettuvat metsässä heitä odottaviin riippukeinuihin – metsänkehtoon – pitkälleen ja lepäävät katsellen yllään keinuvia puiden latvoja, nauttien metsän äänistä ja tuoksuista.

Opas on lähettyvillä koko ajan. Metsässä viivytty aika voi vaihdella yksilöllisen kokemuksen mukaisesti 5 minuutista puoleen tuntiin, jonka jälkeen palataan kokoontumispaikkaan. Lopuksi kokoonnutaan yhteen ja oppaan johdolla käydään vapaaehtoinen palauterinki, jossa jokainen voi halutessaan jakaa jotain kokemuksestaan.

Hinta ryhmäkoon ja vuodenajan mukaan.
Soveltuu 1-10 hengen ryhmille
Sään mukainen pukeutuminen

Metsän vaikutuksesta ihmiseen:

Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta. On käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä. Jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa jaksamiseen, summaa Kati Vähäsarja. Japanissa on tutkittu metsästä erittyviä eteerisiä öljyjä, joilla uskotaan olevan hyviä vaikutuksia. Samaa voidaan ajatella Suomessakin. Stressi laskee metsän tuoksuista, rentouttavissa äänistä, maisemien näkemisestä ja metsänmauista. Projektipäällikkö Kati Vähäsarjan (metla) mukaan psyykkisen hyvinvoinnin kohoamiseen riittää jo pelkkä metsään meneminen.

Luontokohteet

Kartanon oman luontopolun lisäksi läheisyydestä löytyy useita luontokohteita, joihin voi lähteä retkeilemään.

Hyvinvointi

Hemmottele kehoa ja hoida mieltä kartanon hyvinvointia lisäävillä ohjelmillamme.

Liikunta

Koe aito maalaismiljöö ja inspiroivia tapoja liikkua luonnossa.

Käsillä taitaen

Kokeile kädentaitoja perinteisestä taonnasta tilapäistaiteisiin.

Ryhmäriemua

Hauskaa yhdessätoimimisen riemua  ja tiimityön syventämistä

footer_reuna