reuna_ala

Luontomatkailua Keski-Suomessa

Luontomatkailun ystäville on tarjolla useita vaihtoehtoja. Kartanon oman Hautajärven luontopolun lisäksi läheisyydestä löytyy useita luontokohteita, joihin voi lähteä retkeilemään. Lähimpinä lintubongareiden suosikki Lapinjärven lintutorni ja ympärivuotisia liikuntamahdollisuuksia tarjoava Makkolan luontopolku.

Sijaintimme keskellä järvisuomea tekee kartanosta oivallisen tukikohdan, josta käsin on hyvä tutustua muihinkin alueemme kansallispuistoihin, esimerkiksi Leivonmäen-, Etelä-Konneveden ja Pyhä Häkin kansallispuisoihin.

Kartanon luontopolku – Hautavuori ja Hautajärvi

Hautajärvi ja sen takana kohoava Hautavuori ovat hieno lähikohde luonnosta kiinnostuneille. Paikka on saanut nimensä akonhaudasta, joka on jääkaudelta peräisin oleva jäätiköiden sulamisvesien muodostamaa suppa, laajaa, pyöreä, painaumaa maastossa. Muinaissuomalaiset uskoivat, että akonhauta on sateenkaaren alkupää.

Hautajärvellä viihtyvät keväisin joutsenet ja tietenkin tavanomaiset; vesilinnut lokit ja sorsat. Vuodesta toiseen sama Joutsenpariskunta palaa järvelle keväällä soitimelle ja syksyllä saamme aina ihailla perheen uusia tulokkaita.

Hautavuoren päältä avautuu mainiot näkymät kauemmaskin. Hautavuoren toinen puoli on jyrkkää kalliota ja toisella puolella on mahtava siirtokivilohkareikko, jota rinnalla tuntee itsensä pieneksi. Lohkareikko kätkee muutamia luolia ja metsä vuorella on luonnontilassa.

Lapinjärven lintutorni

Lapinjärvi on Keski-Suomen parhaimpia lintujärviä, jolla pesii mm. puna- ja tukkasotkia, mustakurkku-uikku, lapasorsa, heinätavi jne.

Järvi on tärkeä muutonaikainen levähdyspaikka ja siellä lepäilee runsaasti monenlaisia vesilintuja ja kahlaajia.

Keväisin järvellä voi nähdä mm. jänkäkurppia ja kesällä usein ruskohaukkoja. Myös luhtahuitteja voi kuunnella kesäisin.

Lapinjärvelle on matkaa Taulun Kartanolta 5 km ja matka taittuu mukavasti vaikka pyöräillen kylätietä pitkin.

Siikajärven luontopolku

Siikajärven luontopolku tarjoaa kuntoilu- ja virkistysmahdollisuuden eri vuodenaikoina, sillä talvisin uralla on hoidettu hiihtolatu. Kesäaikaan reitistö toimii myös mahtavana maastopyöräilyreittinä.

Reitin varrella on sekä aarnimetsää, että tehokkaan metsänhoidon tuloksia ja kaksi laavua taukoja varten.

Polun pituus kääntöpaikalle on 6,3 km eli kokonaisuuspituus on 12,6 km.

Polku alkaa Toukolan kyläseuran talolta, jonne on matkaa Taulun Kartanolta 5 km.

Kysy meiltä paikallisopasta mukaan maastopyöräilyretkelle.

Luontoelämys Kartanosta kolmeen kansallispuistoon

Koe kolmessa päivässä kolme järvisuomen ainutlaatuista kansallispuistoa majoittuen maalaiskartanossa. Taulun Kartanon miljöö edustaa paikallista rakennusperinnettä kauneimmillaan. Se on kodikas tukikohta, josta käsin retkeilet ympäröiviin kansallispuistoihin ja palaat rentoutumaan kartanon kauniiseen miljööseen ja nukut yösi hyvin laadukkaissa huoneissamme.

Kartanon täysihoitopaketissa nautit paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa, sekä maastossa retkeillessä, että kartanolla. Retket kansallispuistoihin toteutetaan Pistoretken ammattitaitoisten oppaiden johdolla.

1 Päivä  Leivonmäki

Tulo Taulun Kartanolle, josta majoittumisen jälkeen matkaat kohti Leivonmäen kansallispuistoa.

Patikointiretki Leivonmäen kansallispuistoon
Leivonmäen kansallispuiston helppokulkuisilla reiteillä näet Keski-Suomen luonnon monet kasvot: järvet, harjut, suot ja metsät. Vietä iloinen retkipäivä patikoiden ja luontotornista näet kansallispuiston suurimman suon,Haapasuon maisemat linnunsilmin.

Patikoimme Mäyränkierroksen reitin (n. 6 km) ja pysähdymme Lintuniemeen retkieväs-tauolle (nokipannukahvit ja nuotiomakkara). Reittiä voidaan asiakkaiden niin halutessa hieman pidentää tai lyhentää Harjunkierrokseen ja tutustumisella luonnonkauniiseen Joutsniemeen.

Retken jälkeen siirtyminen kartanolle jossa rentoudut ja nautit kartanon  illallisen.

2. Päivä Etelä-Konnevesi

Hyvin nukutun yön ja runsaan kartanon aamiaisen jälkeen matka suuntautuu Etelä-Konneveden kansallispuistoon, jossa melotaan sokkeloisissa saaristoissa laakeiden silokallioiden tai pystysuorien kallioseinämien lomassa.

Kirkkaassa vedessä voit nähdä syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan. Melomme Rautalammin keskustan läheltä kohti Toussunlinnan kalliomaalauksia ja niihin tutustuttuamme paluumatkalla nautimme maittavan luontoaterian Sirkkavuoren  laavulla. Reitti on keskivaativa. Melontamatkaa n. 19 km, kesto 1 pv

Illaksi paluu kartanolle, jossa odottaa rentouttavan saunan lisäksi kylpynautinto ulkoaltaassa puutarhaterassilla, jonka jälkeen illallinen paikallisista mauista nauttien.

3. Päivä Pyhä-Häkki

Aamiaisen ja huoneen luovutuksen jälkeen matka suuntautuu kohti Pyhä-Häkin kansallispuistoa. Etelä-Suomen hienoimmassa vanhassa metsässä pääset tutustumaan humiseviin 400 vuotta vanhoihin ikihonkiin.

Kilpikaarnaisten mäntyjen palokorot muistuttavat meitä menneiden vuosisatojen metsäpaloista ja ikimetsät pysähdyttävät kiireisenkin kaupunkilaiset hämmästelemään ihmisen pienuutta.

Patikoimme Kotajärven polun, josta poikkeamme tutustumaan yli 150 vuotta vanhaan Poika-ahon torppaan. Retken aikana kuulemme lisää Pyhä-Häkin kansallispuiston historiasta ja voimme ihailla puiston ikimetsiä. Kotajärven katoksella nautimme kevyen luontoaterian. Helppokulkuinen maasto, patikointiretken kesto 4 – 6 tuntia

Hinta 

Minimiryhmä neljä henkeä, hinta aikuiset 495 euroa, 7-12 vuotiaat 337 euroa.
Paketti varattava ennakolta, muistathan säänmukaisen pukeutumisen.

Varaukset myyntipalvelusta 0207353400 tai myynti@acravintolat.fi

Metsänkehto

Pysähtyminen, hiljentyminen, tietoinen läsnäolo. Metsän hyvinvointia lisäävästä ja stressiä vähentävästä vaikutuksesesta on olemassa jo paljon tutkittuakin tietoa. Koe suomalaisen metsän voimaannuttava ja rauhoittava vaikutus keinumalla metsän kehdossa.

Metsänkehto on hiljentymismatka, joka alkaa yhteisellä tuokiolla, jolla valmistaudutaan tulevaan kokemukseen. Keskustellen luomme turvallisen ilmapiirin ja käymme läpi Metsänkehdon kulun. Pysähdymme yhteiseen tietoisen läsnäolon harjoituksella, jolla siirrämme arjen asiat taakse ja valmistaudumme metsässä hiljentymiseen.

Tämän siirrymme yhdessä hiljaisuuden metsään oppaan johdolla.
Osallistujat asettuvat metsässä heitä odottaviin riippukeinuihin – metsänkehtoon – pitkälleen ja lepäävät katsellen yllään keinuvia puiden latvoja, nauttien metsän äänistä ja tuoksuista.

Opas on lähettyvillä koko ajan. Metsässä viivytty aika voi vaihdella yksilöllisen kokemuksen mukaisesti 5 minuutista puoleen tuntiin, jonka jälkeen palataan kokoontumispaikkaan. Lopuksi kokoonnutaan yhteen ja oppaan johdolla käydään vapaaehtoinen palauterinki, jossa jokainen voi halutessaan jakaa jotain kokemuksestaan.

Minimiryhmä kaksi henkeä, hinta 75 euroa henkilö.
Soveltuu 2-10 hengen ryhmille
Sään mukainen pukeutuminen

Metsän vaikutuksesta ihmiseen:

Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta. On käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä. Jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa jaksamiseen, summaa Kati Vähäsarja. Japanissa on tutkittu metsästä erittyviä eteerisiä öljyjä, joilla uskotaan olevan hyviä vaikutuksia. Samaa voidaan ajatella Suomessakin. Stressi laskee metsän tuoksuista, rentouttavissa äänistä, maisemien näkemisestä ja metsänmauista. Projektipäällikkö Kati Vähäsarjan (metla) mukaan psyykkisen hyvinvoinnin kohoamiseen riittää jo pelkkä metsään meneminen.

Luontokohteet

Kartanon oman luontopolun lisäksi läheisyydestä löytyy useita luontokohteita, joihin voi lähteä retkeilemään.

Hyvinvointi

Hemmottele kehoa ja hoida mieltä kartanon hyvinvointia lisäävillä ohjelmillamme.

Liikunta

Koe aito maalaismiljöö ja inspiroivia tapoja liikkua luonnossa.

Käsillä taitaen

Kokeile kädentaitoja perinteisestä taonnasta tilapäistaiteisiin.

Ryhmäriemua

Hauskaa yhdessätoimimisen riemua  ja tiimityön syventämistä

footer_reuna